Viikon vaikuttavin viserrys – Ylegatea, puhetta puheesta ja nokkapokkaa
Tässä maanantaisin ilmestyvässä sarjassa käydään läpi kansanedustajien edellisviikon vaikuttavimmat twiitit. Vaihtuva asiantuntija valitsee ansiokkaimman viidestä esikarsinnan läpäisseestä viserryksestä.
Viikolla 20 kansanedustajat aloittivat twiittailun Olli Mäenpään Yle-selvityksen kommentoinnilla. Myöskin Ylegate-kirjan lanseeraus osui alkuviikkoon, joten Yle oli läpi viikon suurena puheenaiheena. Keskiviikkoillan Yleä käsitellyt A-teema-lähetys sai sekin osansa.
Vihreiden sisäinen puheenjohtajavaali puhutti vihreitä ja perussuomalaisten puheenjohtajavaali perussuomalaisia. Vasemmistoliiton entisen kansanedustajan ja mepin Outi Ojalan kuolema sai kansanedustajat esittelemään suruvalitteluja yli puoluerajojen.
Irtokommentteja irtosi lisäksi Norppa-livelle, soten ja valinnanvapauden puimiselle, Helsingin kaupungin neuvotteluille ydinvoimasta irtautumiselle sekä Sampo Terhon EU-linjalle. Suomen jääkiekkomaajoukkueen peliesitykset saivat sen sijaan kovasti huomiota kansanedustajien Twitter-tileillä.
Viikon onnistuneimmat twiitit tulevat tässä:
Suomen yksi suosituimmista puheenaiheista on takuulla puhe siitä, miten Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta on sopivaa puhua. Kun tuore puolustusvalikokunnan jäsen Elina Lepomäki (kok.) arvioi sunnuntaina, että Suomella on "aito riski jäädä pelinappulaksi maailmanpolitiikan näyttämölle", Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi arvioi Lepomäen pyrkivän horjuttamaan presidentti Niinistön asemaa. Kuten Lepomäki tässä twiittaa, se on melko reipas tulkinta.
Poliitikot ovat olleet Yle-kysymyksen kanssa vähän kuin kissa kuuman puuron ympärillä, ja luonnollisesti syystäkin. Juhana Vartiainen (kok.) hoksautti kuitenkin osuvasti, ettei ole yhdentekevää, miten Yle uutisoi itseään koskevista uutisista, vaikka se olisikin otteissaan näennäisen kriittinen.
Toisinaan populismille visesrtelyllään flirttaileva Mikko Kärnä ei sortunut tällä twiitillä naureskelemaan Länsimetron surkuhupaisten käänteiden uusimmalle uutiselle. Sen sijaan hän peräänkuulutti ratkaisukeskeisesti yhtiöiden suurempaa avoimuutta.
Poliitikot haastavat toisiaan tosissaan Twitterissä melko harvoin. Tässä Maarit Feldt-Rannan (sd.) twiitissä on pokkaa ja vääntöä. Sampo Terhon ajatus perussuomalaisten puheenjohtajan poliittisesta linjasta on jäänyt sen verran avoimeksi, että sitä on oppositiosta syytäkin kyseenalaistaa kovaan ääneen.
Myöskin Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö otti Terhon linjattomuuden tikunnokkaan tässä viserryksessään.
Tällä viikolla viime viikon vaikuttavimman twiitin valitsee Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo. Päivystäväksi dosentiksi itseään kuvaava Railo on ehtinyt twiitata eläessään reilut 10 000 kertaa. Railon valinta viime viikon ansiokkaimmaksi twiitiksi on Maarit Feldt-Rannan piikki Sampo Terholle.
– Tässä yhdistyvät monet hyvän viserryksen piirteet. Viserrys on ajankohtaisesta teemasta, perussuomalaisten pj-kisasta, ja siinä on myös vankka asiapohja. Sampo Terho tosiaan vältteli selkeän kannan ottamista oikein mihinkään. Samalla se on viserrys, joka todennäköisesti yhdistää arvostelussaan SDP:n kannattajia ja Feldt-Rannan seuraajia. Viserryksessä on myös koominen vivahde: onhan poliitikko, ministeri ja pj-ehdokas, joka ei ota kantaa mihinkään, aika humoristinen juttu, Railo perustelee.
ONNEA MAARIT FELDT-RANTA!Kilpailun säännöt: Seuraan suomalaisten kansanedustajien twiittejä Suomen eduskunnan laatiman kansanedustajat-listan kautta. Periaatteessa teen esikarsinnan diktaattorin elkein enkä esimerkiksi välitä, vaikka viisi vaikuttavinta twiittiä sattuisivat saman puolueen jäsenille. Yhdeltä kansanedustajalta viisikkoon voi kuitenkin mahtua korkeintaan yksi twiitti viikossa. Seuraan twiittejä arkiviikon ajan eli maanantaiaamusta perjantaihin kello 16.15 saakka. Sen jälkeen siirrän kapulan viikottain vaihtuvalle asiantuntijalle (en ikinä poliitikolle), joka valitsee viikon vaikuttavimman viserryksen. Rapportin seuraajille rapportoin edellisen viikon Suomen sisäpoliittisen visertelyn annin aina maanantaisin.