Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Viikon vaikuttavin viserrys – alkoholilakia, EU-puheita ja vanhojen muistelua

Tässä maanantaisin ilmestyvässä sarjassa käydään läpi kansanedustajien edellisviikon vaikuttavimmat twiitit. Vaihtuva asiantuntija valitsee ansiokkaimman viidestä esikarsinnan läpäisseestä viserryksestä.

Viime viikkojen suurimpia kestopuheenaiheita kansanedustajien twiittailussa on ollut alkoholilaki. Viikolla 21 meno yltyi entisestään, kun keskustalaiset ja perussuomalaiset alkoivat nokitella toisiaan alkoholilain uudistuksen kaatumisen syistä.   Toki muutkin asiat puhuttivat. Alkuviikosta eniten huomiota vei Donald Trumpin ilmoitus Yhdysvaltojen vetäytymisestä Pariisin ilmastosopimuksesta ja loppuviikosta Long Playn paljastus rasistisen kommentoinnin vellomisesta poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä. Myöskin Sampo Terhon EU-kriittiset puheet ministeriaitoissa aiheuttivat paljon kritiikkiä. Niin ikään Sauli Niinistön ilmoitus tavoitella presidenttiyttä tuli luonnollisesti noteeratuksi kuin myös Atte Jääskeläisen lähtö Ylen vastaavan päätoimittajan tehtävistä.   Alkoholilain uudistuksen näkyminen poliitikkojen twiittailussa on joka tapauksessa kiinnostavaa. Suomen yhteiskunnan näkökulmasta aihe on melko mitätön, mutta periaatteellisesti kysymys koetaan suureksi, koska siinä puhutaan sopimuksista, joita hallitus on asettanut työskentelylleen. Erityisesti riita on leimahtanut keskustan ja perussuomalaisten välillä. Mutkat suoristaen ja vähän omaa tulkintaa harrastaen osa keskustalaisista kansanedustajista haluaisi mielistellä äänestäjiään, ja tehdä asiasta väkisin niin sanotun omantunnon kysymyksen, jolloin he voisivat kirjauttaa historian kirjoihin muodollisesti äänestäneensä alkoholilakia vastaan. Perussuomalaisille tämä ei sovi – varmasti ennen kaikkea siksi, että perussuomalaisten kansanedustajille vastaavaa liikkumavaraa ei suotu heidän näkökulmasta varsin hankalassa hallintarekisterikysymyksessä.   Viikon viiden vaikuttavimman twiitin joukkoon osui pari alkoholilakiin enemmän tai vähemmän löyhästi liittyvää viserrystä.   Stefan Wallin (r.) piikittelee tässä twiitissä osuvasti hallituksen sisäiselle eripuralle alkoholilakiin liittyen. Viserrys ei ole kuitenkaan pelkkää ivaa, vaan sisältää ratkaisukeskeisen ehdotuksen siitä, voisiko osan alkoholilaista ajaa läpi, vaikka alkoholin prosenttirajan muuttaminen ajaisikin karille.
Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan näyttää tässä twiitissään, miten oman puolueensa edesottamuksille voi hyväntahtoisesti naureskella. Samalla hän iloitsee uutisesta, jonka mukaan Suomen talous on kasvu-uralla.
Timo Harakkakin (sd.) sitoo twiittinsä alun alkoholiin toteamalla, että alkoholiministeri voi olla absolutisti (alkoholiministeriähän ei toki tuolla tittelillä ole olemassa). Tämä twiitti oli kuitenkin sisällöltään yksi lukuisista, joissa Sampo Terhon EU-kriittisiä puheita ministeriaitiosta krititoitiin voimakkaasti. Terhon katsotaan käyvänsä perussuomalaisten pj-vaalikampanjaa häikäilemättömästi jopa ministeriaitiosta käsin, jossa pitäisi edustaa hallitusta ja hallituksen yhteistä linjaa – varsinkin kun Terho on eurooppa-, kulttuuri ja urheiluministeri.
Sitä tikulla silmään, joka vanjoja muistelee. Paitsi politiikassa! Politiikassa vanhoja pitääkin muistella, ja Silvia Modig (vas.) tekee sen tässä viserryksessä taiten sivaltaessaan valtiovarainministeri Petteri Orpoa, joka kompuroi pienituloisiin liittyvien faktojen kanssa toistamiseen lyhyen ajan sisään.
  Sauli Niinistön ilmoitus lähteä tavoittelemaan presidenttiyttä seuraavissa vaaleissa noteerattiin etenkin kokoomuksen leirissä, jossa suhtautuminen asiaan oli luonnollisesti positiivista. Tässä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin twiitissä Niinistön ilmoitusta havitella presidenttiyttä nimenomaan valitsijayhdistyksen kautta ihmetellään ääneen.
Tällä viikolla viikon vaikuttavimman viserryksen valitsee professori, mediatutkija Anu Koivunen. Koivunen on twiitannut eläessään reilut 19 000 kertaa.   Koivunen valitsee viikon vaikuttavimmaksi twiitiksi Antti Kaikkosen itseironisen kommentin.   – Aikana jolloin poliittinen twitter usein on totista, aggressiivista ja ennalta-arvattavaa, twiitti edustaa harvinaista hyvettä: rentoa poliittista itseironiaa. Se ei naljaile muille eikä asetu keskustelun yläpuolelle, Koivunen perustelee.   Samanaikaisesti Kaikkosen viserrys tuo kuitenkin positiivista näkyvyyttä Kaikkosen edustamalle keskustalle.   – Se osoittaa myös taitoa pukea poliittisen spinnaus - "talouskasvu on hallituksen ansiota" - hauskaan, ei-pöyhkeään muotoon. Älykäs tviitti vaikeassa viinahuumorin lajissa.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!