Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Aika käy pitkäksi ja sairastuttavaksi, kun vanhus odottaa päivystyksessä tai osastolla

Päivystykseen ja osastoille päätyy usein pitkäksikin aikaa vanhuksia, joita pitäisi hoitaa aivan muualla, sanovat asiantuntijat. Samalla tärkeääkin hoitoa ja leikkauksia joudutaan perumaan, kun osastoille ei vain mahdu.

Toimittajan kuva

Venla Seuri

4/11/2025

Kuvitus: Nunnu Halmetoja

Aiherahoitettu artikkeli

Kuuntele juttu tästä.

0:00

0:00

Kolme lisätuntia päivystyksessä voi tarkoittaa vanhukselle jopa kolmea vuorokautta pidempää hoitojaksoa terveyskeskuksen tai sairaalan vuodeosastolla. 

Näin sanoo Maaret Castrén, kansanedustaja, joka on työskennellyt terveydenhuollossa 1970-luvulta lähtien sekä sairaanhoitajana että lääkärinä. 
– Päivystyksissä ja ambulansseissa näkyy se, että potilaat eivät niin sanotusti ole oikeassa paikassa saamassa hoitoa. Se näkyy vääränlaisissa hälytyksissä ensihoidossa, jonoina päivystyksessä sekä ruuhkina vuodeosastoilla.
Ennen kansanedustajan työtään Castrén toimi 10 vuotta Husin toimialajohtajana. Lisäksi hän on työskennellyt akuuttilääketieteen professorina Helsingin yliopistossa ja Karoliinisessa Instituutissa Ruotsissa.
Castrénin mielestä päivystysyksiköissä pitäisi nykyistä paremmin huomioida se, että vanhus tarvitsee hoitoa nopeasti. 
– Suomessa vanhus saattaa edelleen jäädä käytävälle makoilemaan, kun ajatellaan, että hänellä ei ole kiire mihinkään, kun ei ole enää työelämässä. Ei vielä oikein tiedosteta sitä, kuinka paljon me niin sanotusti maksetaan siitä, että vanhus joutuu odottamaan.
Aiherahoitettu artikkeli

Tämä juttu on Aiherahoitettu artikkeli. Jutun tilaaja on Attendo.

Rapportin Aiherahoitetussa artikkelissa tilaaja tuo toimittajan haluamansa aiheen äärelle. Toimittaja kirjoittaa jutun itsenäisesti.

Jutun asiasanat:

vanhustenhoito
päivystys
hoitojonot
Toimittajan kuva

Venla Seuri

4/11/2025

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!