Rapport

Sinun ei ole mikään pakko identifioitua feministiksi – koko käsite ymmärretään usein väärin

Antifeminismi (erityisesti antigender-liike) vahvistuu koko ajan, ja sillä on takanaan aika isot rahat. Joten seistään me tasa-arvoa haluavat ihmiset samassa rintamassa, riippumatta siitä minkä käsitteen haluamme ottaa omaksemme.

Avatar

Saara Särmä

3/14/2024

Sinun ei ole mikään pakko identifioitua feministiksi – koko käsite ymmärretään usein väärin

Lukijoiden tuella

Kuuntelin viikonloppuna Sointu Borgin ja Janni Hussin Sana on vapaa -podcastia (kuunneltavissa Podimo-palvelussa) ja sen tuoreinta jaksoa. No niin. Syvä huokaus. Koska minut mainittiin jaksossa, koen velvollisuudekseni reagoida siinä esitettyihin väitteisiin ja näkemyksiin feminismistä. Tästä tulee pitkä, olkaa varoitetut. Jaan Sointun toiveen, että olisinpa ollut paikalla keskustelemassa, koska se olisi ollut paljon helpompaa.

Ihan ensiksi haluaisin todeta olevani sitä mieltä, että kenenkään ei tarvitse tuntea feminismi-sanaa omakseen eikä kutsua itseään feministiksi, jos ei siltä tunnu. Se on ihan tosi fine. Ihan todella monta kertaa kuunnellessa teki mieli huutaa ääneen: "Ei teidän ole pakko identifioitua feministeiksi, senkun teette tasa-arvotekoja!"
Pidän tekoja käsitteitä tärkeämpinä. Jos ajaa tasa-arvoa omassa elämässään ja tekee tasa-arvotekoja, se on ihan mahtavaa. Nimekkeistä viis. Sen mitä olen tätä podcastia kuunnellut, arvostan tosi paljon sekä Sointua että Jannia ja sitä mitä he tekevät. Olen myös mukana Röyhkeästi rohkea -kirjassa ja ilolla seuraan aina Sointun tekemisiä, ja rakastan asennetta jolla Sointu hommiaan tekee.

Femakoksi haukkuminen ei ole viime aikojen keksintö, vaan ainakin 30-40 vuotta vanha juttu.

En tiedä mihin tässä jaksossa esitetyt käsitykset feminismistä perustuvat, mutta en kyllä tunnista suurinta osaa feministipiireistä, joissa itse liikun ja vaikutan. En todellakaan tunnista feminismiä, jossa vain tallottaisiin toisia, päinvastoin. Feministeiltä olen saanut enemmän tukea ja kannustusta kuin keneltäkään muulta. (En tosin ole TikTokissa. Mutta ei ole feminismin ominaisuus jos jengi on urpoja somessa.) Väitteet ovat itse asiassa tuttuja muualta: ne ovat ikiaikaisia antifeministien väitteitä.
Jos haluaa vältellä feminismi-leimaa, voi olla kutsumatta itseään feministiksi. Ei myöskään kannata antaa antifeministien määritellä feminismi-käsitteen sisältöä. Feminismillä ei koskaan ole ollut mikään positiivinen kaiku. Feministejä on aina haukuttu ihan samoilla käsitteillä. Jo 1800-1900 -lukujen taitteessa feministit oli vastustajien mukaan miesvihaajia, rumia vastenmielisiä akkoja. Femakoksi haukkuminen ei ole viime aikojen keksintö, vaan ainakin 30-40 vuotta vanha juttu.

Ensimmäinen sivuhuomautus: kaikki mitä naiset sanovat ei ole feminismiä, ja kaikki mitä feministit sanovat ja tekevät ei välttämättä ole feminismiä. Eli jos nainen tai feministi haukkuu miehiä, se ei välttämättä tarkoita, että feminismi on miesvihaa.

Jutun asiasanat:

feminismi
tasa-arvo
podcast

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun.

Tuen Särmän journalistista työtä. Pääsen heti lukemaan jutun. Jatkossa saan lempeät ajatukset suoraan sähköpostiini ennen muita. Tilaamalla myös mahdollistan juttusarjan jatkumisen.

En halua tukea Saara Särmän työtä. Ohitan maksumuurin, kirjaudun sisään, ja luen tällä kertaa ilmaiseksi.

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Kirjoittaminen on minulle työtä, joten tämä juttusarja voi jatkua maksavien lukijoiden ansiosta.

Lämmin kiitos!"

Saara Särmä
Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.