Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Terroristi

Kun eläintuotantoa kuvaavia aktivisteja nimitetään terroristeiksi, kuka pelkää ja mitä?

Toimittajan kuva

Suvi Auvinen

7/27/2019

Kaikki keskustelu eläimistä palautuu lopulta siihen, mitä eläimille saa tai ei saa tehdä. Usein aiheesta puhutaan kuin kyse olisi henkilökohtaisesta valinnasta, yksilönvapaudesta tai häilyvästä moraalisesta kysymyksestä. Toisinaan, kun moraalikäsitykset eivät kohtaa, aiheesta käydään oikeutta.
Tällä viikolla uutisoitiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käydystä oikeudenkäynnistä, jossa tuomittiin kolme miestä julkisrauhan rikkomisesta 20 päiväsakkoon. Käräjäoikeus katsoi syytettyjen tunkeutuneen kanalarakennuksen yhteydessä oleviin lantaloihin niiden avoimien ovien kautta. Syytetyiltä löytyi kiinniottotilanteessa hallustaan kuvausvälineistöä; eläinoikeusaktivistit olivat kaikesta päätellen olleet yhdellä yöllisistä kuvausmatkoistaan, joiden tuloksia esitetään vuosi toisensa jälkeen iltauutisissa. 
Oikeudessa spekuloitiin sitä, olivatko syytetyt tunkeutuneet lantalan kautta viereiseen kanojen kasvatushalliin. Oikea rikos ja keskeinen uutinen kuitenkin kätkeytyi sivulauseeseen: “Hallissa eli 33 000 kanaa.”
Miten on mahdollista, että yhdessä kanahallissa on 33 000 kanaa, eikä se ole otsikon täky? Tilalla vastaavia halleja oli viisi, ja jokaisessa elää 33 000 kanaa. Miksi se ei ole käsittelyn alla oleva rikos? 33 000 kanaa on käsittämätön määrä – niin suuri, että sen kuvailu sanojen avulla on hyvin vaikeaa. Tästä syystä eläinaktivistit istuvatkin kameroineen metsässä odottamassa oikeaa hetkeä mennä sisään tuotantolaitoksiin kuvaamaan niiden todellisuutta. Vaikka kanaloista toisinaan löytyy sairaita tai huonosti hoidettuja eläimiä, on kuvien tarkoitus lähinnä näyttää yleisölle, miltä näyttää kun 33 000 kanaa laitetaan samaan tilaan. Se ei kenestäkään normaalilla moraalintunnolla varustetusta ihmisestä nimittäin näytä kovin mukavalta.
Moraalinsa vaalibudjettiin vaihtaneet poliitikot kiirehtivät uutisen kiihottamina julistamaan riemuaan siitä, kuinka “eläinterroristit” saivat ansionsa mukaan. Todellisuudessa eläinoikeusaktivistien salakuvaukset ovat lähempänä tutkivaa journalismia (joka saattaa toisinaan liikkua laillisuuden rajamailla), ja terrorismiksi tekoja voi väittää vain populistisista syistä. Mitä terrorismi voisi tässä yhteydessä edes olla?
lmiönä terrorismi määritellään toimintana, joka sisältää kansallisen lain tai kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja, väkivaltaa tai sillä uhkaamista ja levottomuuden tai pelon aiheuttamisen tavoittelua. Eläinoikeusliike pyrkii lopettamaan väkivallan, eläintuottajat taas rakentavat koko elantonsa sen varaan. Vaikkei eläimiä tietentahtoen pahoinpideltäisi, on eläintuotantoon väistämättä liittyvä tappaminen ultimaattinen väkivallanteko – mikä voisi olla väkivaltaisempaa kuin riistää toiselta tämän ainoa elämä? Suomalaisen eläinoikeusliikkeen historiassa ei ole ollut yhtään väkivallantekoa, jossa aktivistit olisivat olleet tekijöinä. Sen sijaan turkistarhaaja on kyllä ampunut aktivisteja. Kun kovettaa itsensä kettujen hädälle, missä tuntuu enää ampua muutamaa tarhalle ajatunutta hipinhiipparia?
Toimittajan kuva

Suvi Auvinen

7/27/2019

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!