Siis juusto ei nostakaan kolesterolia?
Jani Kaaro
5/2/2023
Valokuva: Margaret Jaszowska / Unsplash
Lukijoiden tuella
”Juusto ei nosta kolesterolia.” Harva väite saa ystävieni leuat loksahtamaan samalla tavalla kuin tämä. Eikä ihme, sillä eihän väitteessä ole järkeä. Juusto on täynnä kovaa, tyydytettyä rasvaa – miten siis olisi mahdollista, että se ei nosta kolesterolia. Monet myös välttävät juustojen liiallista syömistä kolesteroliongelman vuoksi.
Olin itsekin melko hämmästynyt, kun pari vuotta sitten ensimmäisen kerran törmäsin havaintoon. Kyseessä oli tämä tutkimus, jossa selvitettiin camembert-juuston vaikutusta veren rasva-arvoihin. Tutkimuksessa oli mukana noin 150 vapaaehtoista, joiden kolesteroliarvot olivat enemmän tai vähemmän koholla. He söivät ensin täysrasvaista jogurttia kaksi kertaa päivässä kolme viikkoa, ja tämän jälkeen viisi viikkoa joko täysrasvaista jogurttia tai kaksi annosta (30 g) camembert-juustoa päivässä.
Tulokset osoittivat, että camembert ei nostanut vapaaehtoisten verenpainetta eikä nostanut heidän LDL-kolesteroliaan. ”Tulokset viittaavat siihen, että camembertin syöminen päivittäin ei vaikuta verenpaineeseen eikä veren rasva-arvoihin”, tutkijat kirjoittivat.
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
Haluatko jatkaa lukemista?
Tilaajana saat Jani Kaaron uusimmat jutut ja lukuoikeuden kymmeniin aiempiin artikkeleihin.
Tilaajana myös tuet Kaaroa — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijälle.
"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.
Kiitos sinulle!"
Jani Kaaro