Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Kasviöljyt voivat kiihdyttää lihavuusepidemiaa

TähtijuttuAmerikkalaistutkimuksessa kasviöljyjen pahikseksi on noussut soijaöljy, mutta tulokset voivat päteä muihinkin kasviöljyihin.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

5/7/2024

Lukijoiden tuella

Kasviöljyjen globaali kulutus viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana on kasvanut valtavasti. 1980-luvun 35 miljoonasta tonnista kulutus nousi 2010-luvulla 165 miljoonaan tonniin ja on nyt jo yli 200 miljoonaa tonnia.
Suosion voi toki nähdä vilkaisemalla vain omaan kauppakassiin, sillä kasviöljyjä löytyy kalasäilykkeistä kauramaitoon ja eineksistä leivoksiin. Niitä on mahdotonta välttää.
Koska kasviöljyissä ei ole kolesterolia ja ne ovat näin ollen sydänystävällisiä, monet pitävät niitä automaattisesti terveellisinä. Näin ei kuitenkaan aina näytä olevan.
Seuraavassa esittelen melko hämmästyttävää tutkimusta soijaöljyllä, joka on yksi maailman yleisimmin käytetyistä kasviöljyistä maailmalla. Sitä käytetään erityisesti Yhdysvalloissa ja Aasiassa, mutta Suomessa sen käyttö on ilmeisesti vähäistä.
Pointti suomalaisten kannalta on kuitenkin siinä, että emme varmuudella tiedä missä määrin meikäläisten käyttämissä kasviöljyissä on samanlaisia ongelmia. Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää.


Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Haluatko jatkaa lukemista?

Tilaajana saat Jani Kaaron uusimmat jutut ja lukuoikeuden kymmeniin aiempiin artikkeleihin.

Tilaajana myös tuet Kaaroa — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijälle.

Voit peruuttaa tilauksesi milloin tahansa

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!