Norjan oikeusjuttu arktista öljynporausta vastaan jatkuu. Ympäristöjärjestöt ovat valittaneet oikeuden tammikuisesta päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. New Yorkin kaupunki puolestaan on haastanut oikeuteen öljy-yhtiöitä ilmastonmuutoksen edistämisestä.
Norjan oikeusjuttu arktista öljynporausta vastaan jatkuu. Tammikuussa oikeus päätti, että hallitus ei ole vastuussa siitä, että Norjasta myytyä öljyä poltetaan maan rajojen ulkopuolella. Maanantaina 5. helmikuuta järjestöt valittivat päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.
Ympäristöjärjestöt haastoivat Norjan hallituksen oikeuteen päätöksistä avata uusia öljynporausalueita Arktikselle, koska niiden mielestä tämä on vastoin maan perustuslakia. Perustuslain pykälän 112 mukaan Norjan nykyisillä ja tulevilla kansalaisilla on oikeus turvalliseen ja terveelliseen ympäristöön.
“Ilmakehässä on jo nyt liikaa hiilidioksidia, joka asettaa tulevaisuutemme vaakalaudalle. Kun Norja avaa uusia alueita öljynporaukselle, se kiihdyttää vaarallista ilmastonmuutosta kaikkialla riippumatta siitä, missä öljy poltetaan”, toteaa Norjan Greenpeacen maajohtaja Truls Gulowsen Greenpeacen tiedotteessa.
Uusin vastaavankaltainen oikeusjuttu on edessä New Yorkissa, missä kaupunki syyttää maailman viittä suurinta öljy-yhtiötä ilmastonmuutoksen edistämisestä. Kaupunki vaatii niitä ottamaan vastuuta nykyisistä ja tulevista vahingoista, joita kaupunki kohtaa ilmastonmuutoksen takia.
Haaste on tehty näitä öljy-yhtiöitä vastaan: BP, Chevron, Conoco-Phillips, ExxonMobil ja Royal Dutch Shell. Haasteen mukaan öljy-yhtiöt ovat yhdessä vastuussa 11 prosentista ilmastopäästöistä. Prosenttiosuus on laskettu niiden myymän öljyn ja kaasun määrän perusteella.
Haaste syyttää öljy-yhtiöitä myös siitä, että ne ovat tienneet jo jonkin aikaa öljyn käytön seurauksista, mutta ne eivät ole välittäneet niistä.
”Kaupunki haluaa siirtää kaupungin ilmastonmuutokselta suojelemisen vaatimia kuluja yrityksille, jotka ovat tehneet lähes kaiken voitavansa tämän uhan luomiseksi”, haasteessa todetaan.