Norjan oikeusjuttu arktista öljynporausta on saanut päätöksensä. Oikeus tunnusti, että perustuslaki suojelee kansalaisten oikeutta terveeseen ympäristöön, muttei kuitenkaan vastuuttanut hallitusta ilmaston suojelusta.
Oikeudenkäynti arktista öljynporausta vastaan on saatu päätökseen Norjassa. Jutussa Norjan valtion haastoivat oikeuteen ympäristöjärjestöt Greenpeace, Natur og ungdom ja isovanhempien ilmastokampanja siitä, että hallitus oli antanut uusia öljynporauslupia useille öljy-yhtiöille poraukseen Norjan Barentsinmerellä arktisella merialueella
Järjestöjen mielestä Norja ei voi enää avata uusia öljylähteitä, vaan osa jo löydetystä öljystäkin pitää jättää maan alle ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten estämiseksi. Heistä päätös uusista porausluvista tekee mahdottomaksi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin pääsemisen.
Oikeuden mukaan Norjan hallitus ei ole rikkonut maan perustuslakia. Oikeus kuitenkin sanoi, että Norjan perustuslaki suojelee oikeutta terveeseen ympäristöön ja hallituksen pitää tukea tuota oikeutta.
Ympäristöjärjestöt pettyivät päätökseen. Norjan Greenpeacen johtaja Truls Gulowsen sanoo, että hyvä uutinen on, että oikeus tunnusti Norjan perustuslain ympäristöpykälän.
”Olemme kuitenkin pettyneitä siitä, että oikeuden mielestä Norjalla ei ole vastuuta planeetan ilmaston vahingoittamisessa.”
Natur og ungdom -järjestön johtaja Ingrid Skjoldvær sanoo, että ainakin järjestöt toivat esiin sen, että Norjan perustuslaki antaa tuleville sukupolville oikeuden turvalliseen ja terveeseen ympäristöön. Hänestä tämä on tärkeä askel kohti ympäristön entistä voimakkaampaa suojelua.
Arktis-asiantuntija Laura Meller Suomen Greenpeacesta toteaa, että oikeus ei katsonut Norjan hallituksen olevan vastuussa päästöistä, jotka syntyvät ulkomaille myydyn öljyn polttamisesta. Ympäristöpykälän tunnustamisen hän uskoo kuitenkin kannustavan muita vastaavankaltaisiin haasteisiin.
"Uskoisin, että haitan pitäisi vain olla hyvin suora ja konkreettinen, paikallinen", hän sanoo.