Mignon muna on varsinainen klassikko - ja pääsiaisen aikaan niitä myydään joka vuosi noin 1,5 - 1,6 miljoonaa kappaletta.
Nämä munat ovat vegaanisia, eivätkä ne ole suklaata vaan mantelinougatia. Ne tehdään oikeaan kananmunan kuoreen - mikä ei tietenkään ole missään määrin vegaanista. Joka vuosi vegaanit keskustelevat nettipalstoilla siitä, voiko vegaani syödä Mignon-munia. Kai munien sisus käytetään ainakin järkevästi?
Kyllä, sanoo viestintäjähtaja Liisa Eerola Fazerilta. Kanat munivat munat Kaarinassa Varsinais-Suomessa. Tuottaja on sama, joka myy munia myös merkillä Kultamuna. He poraavat munankuoriin reiän ja puhaltavat sisuksen pois, käytettäväksi Fazerin leivonnaisissa. Esimerkiksi kekseissä.
Munankuoret pestään ja desinfioidaan ja kuljetetaan Fazerin tehtaalle Vantaalle täytettäväksi. Kuoria kerätään pitkin vuotta, vaikka suklaamunakausi on lyhyt.
"Mignonit on alusta asti tehty tällä tavalla. Karl Fazer näki tällaisia pääsiäismunia Saksassa ja halusi kokeilla samaa Suomessa. Mignon-muna on toiseksi vanhin yhä myynnissä oleva makeisemme."
Vanhin on pihlajanmarjakarkki, ja Mignoneitakin on tehty vuodesta 1896. Niitä myydään lähes pelkästään vain Suomessa. Ruotsissa myös, mutta vain vähän ja satunnaisemmin. Mignon on ranskaa ja tarkoittaa söpöä.