Kauniiden valkohäntäpeurojen mukana lisääntyvät myös punkit, villisiat kantavat usein afrikkalaista sikaruttoa ja supikoirat rabiesta. Kun ilmasto muuttuu, muuttuvat myös Suomen luonnossa viihtyvät lajit. Vieraslajit tuovat mukanaan täällä uusia tauteja ja mullistavat elinympäristöille tuttua elämän.
Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Se tarttuu hyvin helposti, ja sitä on löydetty laheltä Suomea, muun muassa Virosta. Suomesta tautia ei ole löydetty – ja viranomaiset pyrkivät estämään sen leviämisen tänne.
Afrikkalainen sikarutto on sinnikäs tauti, ja se leviää jopa pakastetusta lihasta. Siksi villisianlihatuotteiden tuonti Virosta on kielletty.
Tänä keväänä maa- ja metsätalousministeriö suunnitteli myös sikojen ulkona pitämisen kieltoa taudin leviämisen estämiseksi. Tämä herätti paljon kritiikkiä ja olisi muun muassa lopettanut mahdollisuudet luomutuotantoon.
Tauti on kuitenkin jo lähellä Suomea, ja ilmastonmuutoksen eteneminen lisää sen leviämisriskiä entisestään.
Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo, että villisika on levinnyt Suomeen kaakkoisrajan kautta, mutta Suomenlahden saarilta on jo joskus löytynyt hukkuneita villisikoja, jotka ovat luultavasti yrittäneet uida tänne Virosta.
”Ei niitä taida kukaan tänne kaivata, afrikkalaisen sikaruton takia”, Henttonen sanoo.