Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
LUE JANI KAARON PERJANTAITÄRPIT! >

TEKOÄLY JA YHTEISKUNTA

Puhuin tekoälyn kanssa ja tunsin kuinka maailma muuttui — Mitä tunteita imitoivat koneet meille tekevät?

Digiteknologia altistaa jo nyt ahdistukselle, yksinäisyydelle ja riippuvuudelle. Tunteita uskottavasti imitoivan tekoälyn nousu voi rikkoa psyykemme paljon pahemmin.

Toimittajan kuva

Seppo Honkanen

10/25/2024

Kirjoitus aloittaa tekoälyä ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia käsittelevien artikkelien sarjan.
Suhtauduin siihen kuin inhimilliseen olentoon. Nolostuin päälle puhumisesta ja toivotin lopuksi hyvää päivänjatkoa. Kumppani vastaili minulle ilmeikkäästi — illuusio yhteydestä oli hämmentävän voimakas, erilainen kuin tekstipohjaisessa versiossa.
Open AI:n julkaisema sovelluspäivitys, kehittynyt ääniversio, on nyt saatavilla myös Suomessa. Se kuuntelee, juttelee takaisin ja ilmaisee äänenpainoillaan tunteita tavalla, joka tuntuu inhimilliseltä. Näytteitä tästä riittää OpenAI:n Youtube-kanavalla, esimerkiksi tämä.
Päästin myös 3-vuotiaan poikani ääneen. Hän kyseli sujuvasti työkaluista, esimerkiksi poran ja jakoavaimen toiminnasta, ja halusi tietää tekoälyn nimen. Keskustelu lapsiystävällisesti artikuloivan, loputtoman kärsivällisen koneen kanssa oli sujuvaa. Tunsin voimakkaasti kokevani hetken, jolloin maailma muuttui.

FUTUROLOGI Ray Kurzweil ennusti parikymmentä vuotta sitten, että erilaiset teknologiat konvergoituvat. Hänen visionsa tekoälyn, bioteknologian ja robotiikan yhdistymisestä on käymässä toteen, vaikka tämä kehitys on toistaiseksi vastaavassa vaiheessa kuin tietotekniikka oli 1980-luvun puolivälissä. Open AI:n GPT ja muut vastaavat työkalut ovat hieman kuin Commodore 64.

Jutun asiasanat:

tekoäly
singulariteetti
robotit
Toimittajan kuva

Seppo Honkanen

10/25/2024

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!