Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Toksinen feminismi

Ajallemme merkittävä keskustelutapa on nostaa esille väärin kohdellun ihmisen oma kokemus ilmiön keskiöön ja tehdä yksityisestä kokemuksesta yhteinen.

Heti alkuun sanon, en halua pilailla feminismillä, en halua pilailla hyväksikäytetyillä tai rasismin kohteilla. Haluan nostaa esille sen, että tapamme yleistää ja antaa ilmiölle kasvot vain sen toiselta puolelta, voi vääristää keskustelua merkittävällä tavalla. Kerron nyt omista kokemuksistani, eikä tarkoituksenani ole sekuntiakaan pilailla niiden kokemuksilla, jotka ovat kokeneet elämässään todellista vääryyttä. 
Meillä on viime aikoina puhuttu paljon siitä, millaiseksi mieheksi omat poikamme pitää kasvattaa. Keskustelun kärjessä ovat usein naiset. He ovat huolissaan siitä, kuinka me miehet annamme aivan vääränlaisia esimerkkejä miehenä olemisesta. Siitä kuinka naisia heikommat kyvyt kokea empatiaa ja tunteita, ovat haitallinen esimerkki. Haitallisia esimerkkejä ovat myös monet tapamme. Menemme saunailtaan, juomme parit kaljat, puhumme suhteistamme sarkastisesti, ilman liian syviä tunteita.
On hienoa, että miesten tunteista ollaan huolissaan. On hienoa, että miehistä välitetään. Mutta ajoittain tulee tunteita, että miehistä yritetään välittää tavoilla, joissa ei edes ymmärretä mitä miehet ovat. Se annettakoon anteeksi, eiväthän miehetkään tiedä, millaisia kaikki miehet ovat, puhumattakaan siitä, millaisia naiset ovat.
Haluan kuitenkin murtaa muutamia sitkeitä stereotypioita, jotka esiintyvät nyt päätään nostaneessa keskusteluissa toksisen maskuliinisuuden ympärillä. 
Tuntemistani miehistä suurempi osa suhtautuu esimerkiksi parisuhteeseen romanttisemmin kuin keskimääräinen nainen. Tunnetteko hyvin pärjänneitä naisia, jotka ovat ottaneet puolisokseen vähävaraisen miehen? Naiset saavat tällä hetkellä lapsia vähemmän kuin ennen ja yksi osatekijä siinä on se, että nainen on tarkempi siitä, kenen kanssa hän haluaa lapsia kuin mies. Sitä sanotaan ihan järkeväksi, mutta se on myös naisten usein arvosteleman patriarkaalisen (miesten johtaman) yhteiskunnan jatkumoa. Se on sitä historiallista jatkumoa, jossa miehen rooli on aina ollut turvan tuominen perheelle.
Jos siis odotetaan miesten muuttuvan tunteiltaan lähellekään naista, pitää saada myös naisten patriarkaalisia käsityksiä muutetuksi.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!