Terveyskeskukset ovat kamalia, eikä niistä saa lääkäriaikaa ja lääkärit arvailevat sairauksia. Tämä on se viesti, minkä usein kuulee. Suomalaista julkista terveydenhoitoa pidetään yleisesti ongelmallisena.
Tein viikonloppuna kyselyn Twittter -kontakteilleni joilta halusin selvittä, kuinka laajasti he käyttävät julkista terveydenhoitoa. Kysymykseni kuului: Kun käytät terveydenhuollon- tai sairaanhoidon palveluita, niin käytätkö julkista vai yksityistä? (Työterveys lasketaan tässä yksityiseksi).
Vastanneista tasan 70 % ilmoitti käyttävänsä ainoastaan tai pääasiallisesti yksityisiä lääkäripalveluita. Koko Suomen tasolla olevasta tilanteesta löysin tähän hätään esimerkiksi Tilastokeskuksen selvityksen vuodelta 2012. Sen mukaan hyvätuloiset käyvät lääkärissä enemmän kuin pienituloiset ja suurituloisten käynneistä alle 1 käynti vuodessa kohdistuu julkiselle puolelle.
Tästä huolimatta juuri hyvätuloiset kertovat siitä, mitä julkisella puolella tulisi tehdä, että asiat saadaan kuntoon.
On helppo todeta, että yksityisen puolen terveydenhoito toimii paremmin kuin julkisen. Keskustelussa on kuitenkin koko ajan vinouma, josta ei kehdata puhua.
Yksityisellä puolella hyvätuloiset hoitavat työterveyshuollon ja vakuutusten turvin terveyttään. Julkisella puolella huonotuloiset hoitavat sairauksiaan. Tietenkään se ei ole ihan näin yksinkertaista, mutta ero näkyy kyllä. Tilastokeskuksen yhteenvedossakin todetaan: