Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Tiedustelun tiistaikirje

Tiedustelun tiistaikirjeessä kolmen sortin salaisuuksia: säätiöiden palkkiot, Ylen voiteluhanat ja tiedustelutieto itärajan takaa

Katleena Kortesuon Tiedustelun tiistaikirje tarjoaa vastauksia kysymyksiin, joita et ehtinyt edes kysyä. Tämän numeron aiheina ovat säätiöiden erikoiset toimintatavat, Ylen kivat edut hallintoneuvoston puheenjohtajalle sekä itärajalta saadun tiedustelutiedon salaaminen.

Lukijoiden tuella

Tervetuloa Tiedustelun tiistaikirjeen kuumaakin kuumempaan kyytiin!
Kirje antaa vastauksia ajankohtaisiin pohdintoihin ja tiedustelukysymyksiin. Aiheet liittyvät esimerkiksi liiketoimintatiedusteluun, turvallisuuspolitiikkaan, informaatiovaikuttamiseen, yhteiskunnalliseen turbulenssiin, median murrokseen tai vaikkapa kyberuhkiin.
Tiistaikirjeessä on aina kolme artikkelia. Jotkut niistä ovat syvempiä analyysejä ja toiset mediakatsauksia tai tilastodatan läpikäyntiä.
Tämän tiistaikirjeen teemana on kolmen sortin salaisuudet. Aiheita ovat
  1. Säätiöiden palkkiot ja toimintatavat: saisiko olla halpa vuokrakämppä Munkkiniemessä?
  2. Ylen erikoiset edut hallintoneuvoston puheenjohtajalle – näin voitelet valvojaa
  3. Salattu tiedustelutieto itärajan takaa – millaiset syyt salaamiselle on?

Q: Mikä on säätiöiden salaisuus? A: On ihanan yleishyödyllistä vuokrata hallituksen jäsenelle halpa kämppä Munkkiniemestä 

Olen jo useamman vuoden seurannut säätiöiden rahankäyttöä. Säätiöthän eivät ole verovelvollisia osinkotulojen, korkojen tai jäsenmaksujen osalta, koska ne tulkitaan yleishyödyllisiksi järjestöiksi.
Säätiöiden ei myöskään tarvitse avata talouttaan kuittitasolla kuten julkisen sektorin, vaan ainoastaan yleistason tilinpäätös ja tuloslaskelma on julkinen.
Niinpä olemme päätyneet outoon tilanteeseen. Varakas ihminen on aikanaan perustanut säätiön hyvää tarkoitusta varten, mutta säätiön varojen käyttöä ei valvo kukaan tarpeeksi tarkasti. Riittää kun säätiö jakaa vuosittain avustuksia vaikkapa parin sadan tonnin edestä – ja siinä ohessa se pystyy antamaan kohtuuttomia palkkioita ja etuja oman hallituksen jäsenille. 

Pahimmillaan säätiössä toimivat perheenjäsenet myöntävät toisilleen etuja ja palkkioita.

Tässä artikkelissa käyn läpi muutaman säätiön kummallisuuksia. En mainitse säätiöiden nimiä, sillä en halua niskaani kunnianloukkaussyytteitä. Toimitan silti mielelläni dokumentit vaikkapa valvovalle viranomaiselle, jos touhu alkaa kiinnostaa. Käytän näistä erikoissäätiöistä kirjaimia A, H ja L.
Artikkelia varten olen ostanut PRH:lta säätiöiden tilinpäätöksiä ja sääntöjä, joita kuka tahansa voi hankkia Virre-järjestelmästä. Jos joku tutkiva journalisti on kiinnostunut teemasta, annan mielelläni käyttöön sopivia hakusanoja.

Hei mä keksin: ei kerrota että me ollaan olemassa!

Olen löytänyt vuosien mittaan parikin säätiötä, joilla ei ole verkkosivuja lainkaan. Avustusten hakijalla ei siis ole mitään keinoa edes hakea rahoitusta, ellei ole saanut joltakulta vinkkiä.
Tätä piilottelutekniikkaa käyttää säätiö H, ja myös säätiö L teki samaa vielä muutama vuosi sitten.
Kun verkkosivuja ei ole, silloin samat hakijat voivat anoa avustusta vuodesta toiseen, mutta ulkopuoliset harvoin kuulevat näiden säätiöiden olemassaolosta. Hallussani on myös kirjallinen todiste siitä, että H-säätiössä apurahan saamisen ehtona on se, ettei avustuksesta mainita tai kiitetä missään julkisesti.
Tämä jo sinänsä asettaa säätiön toiminnan hieman kummalliseen valoon.
Ensinnäkin kun avustushakemuksia saapuu harvakseltaan, se keventää hallinnon työtaakkaa. Miksi siis hallituksen ja asiamiehen palkkiot ovat suuret, jos työmäärä on pieni?
Toisekseen yleishyödyllinen taho ei saisi rajoittaa avustuskohteitaan sillä perusteella, kuka hoksaa säätiön olemassaolon. Avustuksen saajien hakuehdot pitää kertoa säätiön säännöissä tai hakemusohjeissa julkisesti. Hakijoita ei voi karsia implisiittisesti siten, että avustukset ovat jaossa vain “tietäjät tietää ja kysyvälle vastataan” -periaatteella.
(Olen valitettavasti joutunut etsimään verkkosivuttomia säätiöitä käsipelillä, koska koodausosaamiseni ei riitä säätiörekisterin automatisoituun perkaamiseen. Siksi olisikin kiva tietää, monellako säätiöllä on omat verkkosivut ja moniko operoi pelkän postiosoitteen varassa. Veikkaan että piilosäätiöitä on enemmän kuin vain löytämäni kaksi.)

Mitä hallinto saa maksaa?

Säätiöiden hallinnon ja asiamiesten palkkioita ei ole määritelty tarkasti, mutta niiden pitää olla “kohtuullisia”. Minkäänlaisia eurorajoja ei ole olemassa.
Niinpä järkevintä lienee vertailla panoksen ja hyödyn suhdetta. Paljonko varaa kuluu hallinnon palkkioihin ja johdon henkilöstökuluihin, ja paljonko jaetaan avustuksina ulos?

Keräsin julkisista lähteistä eri säätiöiden hallinnon kuluja ja jaettuja avustuksia. Summia ei esitetä tässä euromääräisinä, koska säätiöillä on valtavat kokoerot. Niinpä taulukossa on hallinnon kulujen suhde jaettuihin apurahoihin. Poistin henkilöstökuluista operatiivisen henkilöstön kulut kuten Lottamuseon työntekijöiden palkat, sillä tällainen henkilökunta itsessään on osa säätiön tuottamaa yleishyödyllistä työtä. Siksi kaavioon on laskettu vain hallituspalkkiot, hallintokulut ja johdon palkat. Kaikilta säätiöiltä tietoa ei ollut selkeästi eriteltynä, joten jouduin yhdistelemään dataa tilinpäätöksistä, verkkosivuilta ja vuosikertomuksista. Tiedot koskevat tuoreimpia saatavilla olleita lukuja, eli käytännössä vuonna 2022 tai 2023 päättynyttä tilikautta. Nimellä mainitut maltillisilla kuluilla toimivat säätiöt on valittu vertailupisteiksi, jotta L- ja A-säätiön tehottomuutta pystyy havainnollistamaan.
On selvää, että suurimmat säätiöt selviävät suhteellisesti pienimmillä hallintokuluilla. Kaavion vasemman reunan organisaatiot Erkosta Syöpäsäätiöön pystyvät jakamaan miljoonien avustuksia, joten hallinnon kulut ovat väistämättä suhteessa pienemmät kuin muilla. Iso koko luo tehokkuutta, jolloin avustuksiin jää enemmän käyttövaroja.
Keskiluokkaan pääsevät kaavion puolivälissä olevat säätiöt Tampereen talouskoulun säätiöstä Sakari Alhopuron säätiöön. Niillä hallinnon kulut ovat noin viidesosa myönnetyistä avustuksista, mikä näyttää olevan yleinen ja kohtuullinen taso.
Taulukon oikeassa laidassa on musta lista. Kyseessä ovat säätiöt A ja L, jotka jakavat avustuksia vain noin 200 000 euron edestä vuodessa. Näiden hallintokulut ovat kohtuuttomat suhteessa jaettuihin avustuksiin. Esimerkiksi Tampereen talouskoulun säätiöllä on samat avustussummat, mutta hallinnon palkkioihin menee merkittävästi vähemmän rahaa kuin A- ja L-säätiöillä.
Jokainen meistä ymmärtää, että jos pitää hallinnoida vaatimatonta 200 000 euron avustuspottia, sen käsittely ei saa maksaa sataa tonnia. Säätiöiden perustajat kääntyisivät haudassaan, jos näkisivät tämän tehottomuuden.

Saisiko olla kämppä Munkkiniemestä?

Säätiö L omistaa Munkkiniemessä 69 neliön asunnon. Sen vuokralaisena on ollut hallituksen varapuheenjohtaja vähintään vuodesta 2015 asti. Varapuheenjohtajan vuokra on ollut 750 euroa kuussa.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Haluatko lukea jutun loppuun?

5,90 € / kk
  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat Tiedustelun tiistaikirjeen sähköpostiisi ennen muita

  • Saat kahdesti kuussa analyysejä ja yhteenvetoja, joita et muualta saa

  • Rahoitat Katleenan kofeiiniaddiktiota

Lukijoiden tuella

"Tilaa Tiedustelun tiistaikirje saman tien. Se on fiksu hankinta jokaiselle, joka haluaa seurata aikaansa. Puolueettomat tutkimukset osoittavat, että Tiedustelun tiistaikirjeen tilaajat ovat keskivertoa älykkäämpiä, analyyttisempia, tuuheatukkaisempia ja pitkäsäärisempiä."

Katleena Kortesuo

Katleena Kortesuo

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.