Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Tiedustelun tiistaikirje

Tiedustelun tiistaikirje: Järjestöt ovat pulassa

Katleena Kortesuon Tiedustelun tiistaikirje tarjoaa vastauksia kysymyksiin, joita et ehtinyt edes kysyä. Tämän numeron aiheina ovat lahjoitusten verovähennys järjestöjen tukemisessa, hallituksen leikkaukset kolmannella sektorilla sekä yhdistysten jäsenmäärien romahdus.

Lukijoiden tuella

Tervetuloa Tiedustelun tiistaikirjeen kyytiin!
Kirje antaa vastauksia ajankohtaisiin pohdintoihin ja tiedustelukysymyksiin. Aiheet voivat liittyä liiketoimintatiedusteluun, turvallisuuspolitiikkaan, informaatiovaikuttamiseen, yhteiskunnalliseen turbulenssiin, median murrokseen tai vaikkapa kyberuhkiin. Mukana saattaa olla myös yllättäviä kierrepalloja.
Tiistaikirjeessä on aina kolme teemaa, joista Katleena Kortesuo on koonnut artikkelit. Jotkut osiot ovat syvempiä analyysejä ja jotkut mediakatsauksia.
Tämän tiistaikirjeen kattoteemana on järjestöjen ja yhdistysten vaikea taloustilanne. Aiheita ovat
  1. Epätasapainoinen verohuojennus jakaa järjestöjä
  2. Leikkaukset näkyvät kolmannen sektorin taloudessa
  3. Järjestöjen jäsenmäärät ovat romahtaneet

Q: Hei miten päätettäis ne lahjoitusten verovähennysoikeudet? A: No oisko vaikka poliittisesti

Hallitus päätti huhtikuussa laajentaa lahjoitusten verovähennysoikeutta. Päätöksen mukaan vuodesta 2026 alkaen yksityishenkilö voi vähentää verotuksessaan tietyt lahjoitukset, joita hän on tehnyt järjestöille.
Tämä on tietenkin mannaa yhdistyksille, sillä verovähennysoikeus todennäköisesti avaa lahjoittajan lompakon vetoketjua hieman leveämmälle.
Uusi verovähennysoikeus koskee kuitenkin vain niitä lahjoituksia, joita on annettu nuoriso-, liikunta-, urheilu- ja lapsijärjestöille. Joissakin uutisissa vähennysoikeuden piiriin on mainittu kuuluvan myös kulttuurijärjestöt, mutta Valtioneuvoston dokumentti ei avaa asiaa tarkemmin.
Joka tapauksessa verovähennyksen laajennus ei koske kaikkia järjestöjä, vaan vain joidenkin alojen toimijoita, ja niitäkin tietyin rajauksin. Tarkempia määrittelyjä ei vielä ole tehty.
Järjestöjen erikoinen valikointi nosti ymmärrettävästi vastalauseita.

Sulle tulee, mutta sulle ei

Painotuksissa näkyvät tietenkin hallituksen poliittiset linjaukset. Kiinnostavaa onkin pohtia, mitkä poliittiset päätökset ovat järkeviä ja perusteltuja – ja mitkä ovat silkkaa kiusantekoa.
Arvoneutraali valinta on sellainen, joka vaikuttaa samalla tavalla kaikkiin poliittisiin suuntauksiin. Niinpä on perusteltua, että verovähennyksiin eivät kuulu ne lahjoitukset, jotka on tehty esimerkiksi puolueille, poliittisille järjestöille tai työmarkkinatoimijoille.
Siinä jokainen yhdistys ja suuntaus saa tasapuolisesti korvilleen, kun vähennyksiä ei heru minkäänlaisen politiikan tukemisesta.
Sen sijaan jopa kaltaistani oikealle nojaavaa yrittäjää ihmetyttää, miksi kehitysapujärjestöt, potilasjärjestöt ja ympäristöjärjestöt on rajattu pois. Eikö olisi vapaan markkinatalouden mukaista ajattelua, jos jokainen voisi tunkea ylimääräiset setelinsä kenelle haluaa ja saada siitä yhtäläisen vähennysoikeuden verotuksessa?
On toki selvää, että esimerkiksi Elokapinan kohdalla on ilmeisiä yhtymäkohtia vasemmistopopulismiin. Silti on surullista, jos vakiintuneet ympäristötoimijat kuten WWF ja Luonnonsuojeluliitto kärsivät yhden ympäristöjärjestön politisoitumisesta. En ole nähnyt niiden tapahtumissa Hamasin lippuja, vaikka Elokapina onkin kuvamateriaalin perusteella valinnut kantansa.
Disclaimer: Kannattaa huomata, että tämä ei ole minkäänlainen kannanotto Gazan tilanteeseen. Sen sijaan tämä on havainto siitä, että Elokapina on siirtynyt ympäristötoimijasta poliittiseksi yleisliikkeeksi. Sen mielenosoituksissa otetaan kantaa Gazan lisäksi myös hallituksen leikkauksiin, työmarkkinoihin ja mielenterveysongelmiin.

Niinpä en lukisi Elokapinaa enää ympäristöliikkeeksi vaan poliittiseksi yleisaktivismiksi. Aktivismi on tietenkin täysin sallittua ja jopa kannatettavaa.

Samaan aikaan on selvää, että Elokapinan laajentunut aihevalikoima voi ymmärrettävästi vaikuttaa tukijoiden ja sponsoreiden ratkaisuihin – ja samalla juuri siihen lahjoitusten verovähennysoikeuteen.

Hei mä keksin – vaihdetaan käytäntöä neljän vuoden välein

Edustipa millaista poliittista kantaa tahansa, on selvää että verovähennysoikeus on epätasapainoinen. Osa järjestöistä hyötyy, osa kärsii.
On surullista, jos järjestöt ovat valikoituneet hallituksen poliittisen painotuksen perusteella. Olisi ollut kestävämpi ratkaisu määritellä vähennysoikeuden rajat niin, että myös seuraavat hallitukset voivat allekirjoittaa ne.
Nykyinen linjaus aiheuttaa sen, että kolmannen sektorin saamat lahjoitukset ovat vaakalaudalla aina hallituksen vaihtuessa. Järjestöjen näkökulmasta tästä seuraa lähinnä tempoilevaa päätöksentekoa.
Niinpä järkevin ja kestävin rajaus olisi se, että kaikkien ei-poliittisten järjestöjen saamat lahjoitukset olisivat yksityishenkilöiden verotuksessa vähennyskelpoisia.

Q: Mitä kuuluu järjestöjen talouteen? A: Laskuja ja leikkauksia

Kehysriihi oli kylmää kyytiä järjestöille. Valtion taloustilanne on nimittäin sellainen, että rahaa lähtee kaikilta.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista leikataan noin 130 miljoonaa euroa. Summa pienenee tämänvuotisesta 384 miljoonan euron potista kolmen vuoden aikana askelittain 253 miljoonaan euroon.
Kehitysyhteistyöstä päätettiin leikata miljardi jo viime vuonna, ja jäljelle jäävä raha painottuu pikemminkin laina- ja sijoitustyyppiseen toimintaan. Ilmaista rahaa ei siten ole tarjolla enää samalla tapaa kuin aiemmin.
Tarkat leikkauslistat tulevat julki vasta elokuussa, joten moni järjestö joutuu elämään epävarmuudessa vielä kesän yli. Elokuussa on odotettavissa pitkä lista julkilausumia ja kannanottoja, kun yksityiskohdat selkiytyvät.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Haluatko lukea jutun loppuun?

5,90 € / kk
  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat Tiedustelun tiistaikirjeen sähköpostiisi ennen muita

  • Saat kahdesti kuussa analyysejä ja yhteenvetoja, joita et muualta saa

  • Rahoitat Katleenan kofeiiniaddiktiota

Lukijoiden tuella

"Tilaa Tiedustelun tiistaikirje saman tien. Se on fiksu hankinta jokaiselle, joka haluaa seurata aikaansa. Puolueettomat tutkimukset osoittavat, että Tiedustelun tiistaikirjeen tilaajat ovat keskivertoa älykkäämpiä, analyyttisempia, tuuheatukkaisempia ja pitkäsäärisempiä."

Katleena Kortesuo

Katleena Kortesuo

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.