Onko täällä kohta mikroskooppisen pieniä aseita? — Nanoteknologia unohtui julkisesta keskustelusta
Katleena Kortesuo
11/13/2024
Lukijoiden tuella
Nanoteknologia viittaa tutkimukseen, joka keskittyy mikroskooppisen mittakaavan materiaaleihin ja niiden käyttöön. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa – eli vain hieman ohuempi kuin suomalaisen itsetunto, kun hän lukee kotimaataan koskevia uutisia kansainvälisestä mediasta.
Nanoteknologia oli kuuma puheenaihe 2010-luvun alussa. Työterveyslaitoksella oli jopa erillinen Nanoturvallisuuskeskus. Se toimi vuosina 2011–2016, mutta siitä on jäljellä enää Wikipedia-sivu.
Tutkipa ihmislaji mitä tahansa, se soveltaa aina keksintöjään myös sodankäyntiin. Niinpä 2000-luvun alussa opinnäytetöissä pohdittiin nanosodan skenaariota. Tuohon aikaan nanoteknologiassa uumoiltiin olevan potentiaalia jopa maailmanloppuun, mutta onneksi vain 0,01 prosentin todennäköisyydellä.
Viime vuosina nanoteknologiasta on kuitenkin puhuttu hieman vähemmän. Erityisesti sotateknologiassa kaikki mediahuomio on droneissa ja tekoälyssä, mutta mitä tapahtui nanovisioille? Kuka niitä tutkii ja mihin suuntaan nanotekniikkaa kehitetään?
Jutun asiasanat:
nanoteknologia
aseet
sodankäynti
Katleena Kortesuo
11/13/2024
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
Haluatko jatkaa lukemista?
Tilaajana saat Katleena Kortesuon Tiedustelukirjeen kahdesti kuukaudessa.
Tilaajana myös tuet Kortesuon kirjoitustyötä — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijälle itselleen.
"Tilaa Tiedustelun tiistaikirje saman tien. Se on fiksu hankinta jokaiselle, joka haluaa seurata aikaansa. Puolueettomat tutkimukset osoittavat, että Tiedustelun tiistaikirjeen tilaajat ovat keskivertoa älykkäämpiä, analyyttisempia, tuuheatukkaisempia ja pitkäsäärisempiä."
Katleena Kortesuo