Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Mitä tänään murehtisimme? — Jatkuva mielenterveyspuhe ja huomion suuntaaminen sisäänpäin ruokkivat ahdistusta

TähtijuttuNykyään jokainen päivä on mielenterveyspäivä ja se voi selittää nuorten mielenterveysongelmien epidemiaa. Jos nuoria koko ajan kannustetaan kiinnittämään huomiota ahdistaviin asioihin, onko ihme, että he ovat niin ahdistuneita.

Toimittajan kuva

Jani Kaaro

10/24/2024

Lukijoiden tuella

Kuuntele juttu tästä.

0:00

0:00

Reilu kymmenen vuotta sitten psykologit kävivät kiivasta keskustelua traumaterapiasta. Suomessakin oli tuolloin yleistynyt tapa, että erilaisten onnettomuuksien jälkeen pelastusalan ammattilaisille ja muille osallisille annettiin traumaterapiaa, jossa tilannetta puitiin traumaan erikoistuneen terapeutin kanssa.
Traumaterapiassa käytiin läpi mitä oli tapahtunut ja millaisia tunteita tilanne oli herättänyt, ja terapeutti saattoi istunnon aikana käyttää silmänliiketerapiaa, jonka uskottiin ehkäisevän muistijälkiin liittyvää ahdistusta.

Traumaterapiasta kehittyi tieteellinen kiistakysymys, kun tutkimukset paljastivat, että traumaterapiaan osallistuneet selvisivät trauman jälkiseuraamuksista usein huonommin kuin ilman terapiaa. Vaikuttaa siltä, että trauman käsittely heti tapahtumien jälkeen vahvisti traumaattisten tapahtumien muistijälkeä, jolloin ihmisten oli vaikea päästä elämässä eteenpäin.
Muistikuvat traagisista tapahtumista aiheuttavat stressiä ja univaikeuksia ja paniikkikohtauksiakin. Sen sijaan ihmiset, jotka palasivat arkeen nopeasti ja työnsivät negatiiviset ajatukset pois mielestään vaikuttivat pääsevän elämässään paremmin eteenpäin.
Eräässä tutkimuksessa peräti osoitetaan, että jos ihmiset pelaavat traumaattisen tapahtuman jälkeen Tetristä, he selviävät traumasta paremmin kuin traumaterapiaa saaneet, koska keskittyminen johonkin muuhun kuin omiin negatiivisiin tunteisiin heikentää trauman yhteyttä negatiiviseen emootioon.

Jutun asiasanat:

abigail shrier
nuorten mielenterveysepidemia
Toimittajan kuva

Jani Kaaro

10/24/2024

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Haluatko jatkaa lukemista?

Tilaajana saat Jani Kaaron uusimmat jutut ja lukuoikeuden kymmeniin aiempiin artikkeleihin.

Tilaajana myös tuet Kaaroa — Rapportin tilausmaksuista enemmistö menee aina suoraan tekijälle.

Voit peruuttaa tilauksesi milloin tahansa

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!