Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Sietämisen ja vähättelyn aika on ohitse: Tottumiskysymys-elokuva näyttää arkipäiväisen ahdistelun rumat kasvot

Tottumuskysymyksen vahvuus on se, että se kuvaa ennen kaikkea arkisia häirintätapauksia, joille on niin helppo turtua.

"En mä haluais olla hiljaa, mut jos mä rupeen huutaa, ni mä oon heti joku vitun raivohullu."
Näin toteaa Krista Kososen esittämä Hilla, kun tuntematon mies ohimennessään kouraisee häntä takapuolesta ja menee sitten tyynesti istumaan ravintolan pöytään vaimonsa ja tyttärensä kanssa. Hillan ja hänen aviomiehensä (Eero Ritala) romanttinen Rooman lomamatka uhkaa mennä pilalle, kun Hilla on loukkaantunut tuntemattoman hävyttömästä käytöksestä. Hänen aviomiehensä on neuvoton tilanteen edessä.
Lyhytelokuvan juoni on syntynyt ohjaaja-käsikirjoittaja Alli Haapasalon (Syysprinssi) omasta kokemuksesta lomamatkalla. Niin hänestä kuin elokuvan Hillasta oli loukkaavinta jäädä tilanteessa täysin vaille valtaa.

Tällaisista samantapaisista ja jokaiselle naiselle tutuista arkipäivän ahdistelukokemuksita on syntynyt seitsemän ohjaajan yhteisteos Tottumiskysymys. Elokuvan pohjalla ollut lyhytelokuvakokoelma Yksittäistapaus sai ensi-iltansa tällä viikolla Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Yksittäistapauksessa on 11 lyhytelokuvaa. Niistä Kirsikka Saari valitsi kuusi, joista hän muokkasi yhdessä kunkin ohjaajan kanssa pitkän elokuvan, Tottumuskysymyksen
Elokuvan idea sai alkunsa jo vuonna 2016, eli noin vuotta ennen kansainvälistä me too -kampanjaa. Hanke on ollut ainutlaatuinen jo maailmanlaajuisessa mittakaavassa. Lomittain esitetyt tarinat kuvaavat sukupuolittunutta vallankäyttöä ja sen absurdeja ilmenemismuotoja. Vaikka aiheet ovat vakavia, on toteutustavassa kirpeän raikasta huumoria. 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!