Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

AINEETON LAHJA: Anna ajateltavaa joka viikolle — 39 € / 6 kk >

Dokumentti naisesta, jonka takia taidehistoria meni uusiksi

Hilma af Klint – ilmeisen tuolla puolen kuvittaa ensimmäisen abstraktin taidemaalarin elämää, teoksia ja vaikutusta taidemaailmaan.



Pitkään luultiin, että koko taidemaailman 1900-luvun alussa mullistaneen abstraktia tyylin loivat taiteilijamiehet Kandinsky, Malevich ja Mondrian. Kuitenkin jo vuosia ennen heitä, vuonna 1906, abstraktin tyylin kehitti ruotsalainen Hilma af Klint (1862–1944). af Klintin maalaukset löydettiin sattumalta tukholmalaiselta ullakolta 1960-luvun lopussa. On erittäin harvinaista, että taiteilijan koko mittava tuotanto on säilynyt kokonaisena yhdessä paikassa.
Teokset eivät kuitenkaan tuolloin vielä saaneet ansaitsemaansa huomiota. Klintin ei uskottu elämänsä aikana esitelleen teoksiaan näyttelyissä eli hän ei ollut osa taidekenttää. Nyt ääni on toinen, ja jo miljoona kävijää on nähnyt af Klintin ympäri maailmaa kiertävän näyttelyn. Näyttely oli esillä myös Helsingin Taidehallissa vuonna 2014. 
Saksalaisohjaaja Halina Dyrschkan dokumentti Hilma af Klint – ilmeisen tuolla puolen on inspiroiva, informatiivinen ja monipuolinen. Dokumentti tuo esiin myös sen, kuinka naispuolisia taiteilijoita on työnnetty historian hämäriin ja kuinka paljon he ovat joutuneet – ja joutuvat yhä – taistelemaan vähättelyä ja sukupuoleen liittyviä ennakkoluuloja vastaan.
af Klint rikkoi odotuksia, koska hänen aikanaan naispuolisen taiteilijan odotettiin maalaavan pikkusieviä teoksia, menevän nuorena naimisiin ja lopettavan taiteen tekemisen perustaessaan perheen. Hilma af Klintin suku piti hänen teoksiaan kummallisina, eikä niitä saanut näyttää kodin ulkopuolella. Onneksi hän sai tukea läheisiltä ystäviltään, myös naispuolisilta taiteilijoilta, vaikka ystävättäret häpesivät omaa maalaamistaan.   

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!