Rapport

Leirinuotio keskellä kaupunkia — tavoitteena parempi keskustelukulttuuri

Sosiaalisen median kärjistävä keskustelukulttuuri luo vastakkainasettelua, jota Tampereella yritetään purkaa uudenlaisessa Kohtaamispaikka Kuplassa.

Avatar

Annina Vainio

4/17/2024

Leirinuotio keskellä kaupunkia — tavoitteena parempi keskustelukulttuuri

Postimuseon Kuplasta löytyy keskustelujen lisäksi esimerkiksi pelejä, keskustelukortteja ja lukemista. KUVA: Wille Nyyssönen

Aiherahoitettu artikkeli
Näky on virkistävä ja poikkeuksellinen. Ympyrä-muodostelmassa istuu joukko ihmisiä, joista yksikään ei tuijota älypuhelinta. Sen sijaan he kuuntelevat toisiaan keskittyneesti ja keskeyttämättä, vaikka valtaosa ei tunne toisiaan entuudestaan.
– Laskin juuri, että jos somen selaamiseen käyttää päivittäin keskimäärin kaksi tuntia, se tarkoittaa vuositasolla yhtä kuukautta, sanoo yksi keskustelijoista ja muut nyökyttelevät.
Puheenaiheena on tietovyöry ja se, miten nopeasti päivittyvät uutiset vaikuttavat tunteisiimme. Keskustelussa jokainen pääsee halutessaan ääneen, ja jos keskustelukumppanin nimi unohtuu, sen voi luntata vilkaisemalla rinnukseen kiinnitettyä nimilappua. Tarjolla on myös pientä purtavaa ja juotavaa.

Jos somen selaamiseen käyttää kaksi tuntia päivässä, vuodessa se tarkoittaa yhtä kuukautta.

Tunnelma muistuttaa leirinuotiolla istumista – tuolit vain ovat mukavammat ja rätisevä tuli puuttuu. Samaan aikaan Tampellan entisen tehdaskiinteistön ulkopuolella sykkii Suomen tutkitusti vetovoimaisimman kaupungin sydän.
Kymmenkunta keskustelijaa on saapunut maaliskuisena iltana vaihtamaan ajatuksia Tampereen museokeskuksena tunnettuun Vapriikkiin. Sen uumenissa sijaitseva Postimuseo on uudistanut tilojaan ja nimennyt uudenlaisen kohtaamispaikkansa Kuplaksi. Se yhdistää keskusteluareenan ja näyttelytoiminnan.

TUSKIN KUKAAN on voinut välttyä kuulemasta puhetta kuplista. Sanalla viitataan siihen, että moni vaihtaa sosiaalisessa mediassa ja myös arjessa ajatuksia lähinnä samanmielistensä kanssa. Silloin kosketuspinta muissa sosioekonomisissa asemissa eläviin ihmisiin voi vähentyä, mikä saattaa heikentää ymmärrystä toisenlaisessa elämäntilanteessa elävien todellisuudesta ja mielipiteistä.
Kehityksen taustalla on niin viestinnän muutos aiempaa digitaalisemmaksi kuin yhteiskunnan polarisaatio eli ilmiö, jossa mielipiteet jakautuvat voimakkaasti.

Jutun asiasanat:

keskustelukulttuuri
sosiaalinen media
polarisaatio
Avatar

Annina Vainio

4/17/2024

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.